Otok ljubezni v Ižakovcih

Za vse člane kartice ugodnosti Banovička:

  • 50% popust za vstopnico ogled mlina in muzeja bujraštva
Doživite čar narave in se prepustite ritmu mlinskega kolesa. V neposredni bližini Beltinec se nahaja priljubljena izletniška točka »Otok ljubezni« v Ižakovcih, ki se ponaša s plavajočim mlinom na reki Muri in brodom.
Oddaljenost od Term Banovci: 6,5 km
Priporočamo: peš, s kolesom
}

Delovni čas

  • April – november: vsak dan od 09.00 do 18.00 (v poletnem času do 20.00)
  • V zimskih mesecih (december, januar, februar, marec) sta prodajalna Tulipan in stalna razstava “Büjraštvo na reki Muri” zaprti. Ogled je možen po predhodni najavi.

Kontaktne informacije

Telefon: 02 541 35 80
GSM: 040 505 171
E-pošta: ztks@beltinci.si
Internet: https://www.ztks-beltinci.si

Facebook: Obišči stran

Naslov: Ižakovci 99, 9231 Beltinci
Otok ljubezni v Ižakovcih

Plavajoči mlin na reki Muri ohranja starodavni način prečkanja reke Mure. V »Brežni hiši« ob mlinu se nahaja stalna razstavna zbirka Büjraštvo na reki Muri, turistično informativna pisarna ter prodajalna z izdelki domače obrti, moko iz mlina, pijačo in turistično literaturo.

Plavajoči mlin

Še pred nekaj desetletji je na Muri delovalo preko 40 plavajočih mlinov, ki so energijo za mletje pridobivali iz reke in jo preko vodnih koles prenašali na mlevne dele mlina.

Mlin v Ižakovcih je bil zgrajen leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od nekdanjih mlinov na Muri. Mlin je v celoti iz lesa. Skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (kumpih). V prostorih mlina je posebna soba za mlinarja, ki v mlinu melje ajdovo, pšenično, rženo, pirino in koruzno moko.

Brod

Brod v Ižakovcih in brod v Melincih sta dva od skupno štirih brodov, ki še vozijo po reki Muri v Sloveniji. Brod sestavljata dva plitva čolna (kumpa), povezana s povezovalno in nosilno ploščadjo, na kateri je brodnikova utica. Ploščad z ograjo je pripeta na jekleno medobrežno vrv, po kateri teče škripec z obesno vrvjo. Brod se preko reke pomika s pomočjo rečnega toka.

 

DODATNE INFORMACIJE

Turistično društvo Ižakovci

Telefon: 02 54 13 550

Mobilni telefon: 041 431 094

E-pošta: turizem@izakovci.si

Internet: www.izakovci.si

Priporočamo - Otok ljubezni v Ižakovcih