Razkrižje

Za vse člane kartice ugodnosti Banovička:

10% popust pri turistični ponudbi TIC Razkrižje

Turistična ponudba TIC Razkrižje: www.razkrizje.si/turizem/

Turistično ponudbo Razkriškega kota ustvarjajo navadni, preprosti ljudje, katera temelji na bogati kulturni in naravni dediščini, ohranjenih šegah, običajih in navadah, na kulinaričnih posebnostih, dobrih vinih, zanimivi pokrajini, ki na tem območju iz obmurskega sveta prehaja v vinorodni svet vzhodnih obronkov Slovenskih goric.
Oddaljenost od Term Banovci: 11,6 km
Priporočamo: s kolesom, z vozilom
}

Delovni čas

Od ponedeljka do petka od 7:00-15:00

Turistična ponudba TIC Razkrižje: www.razkrizje.si/turizem/

Kontaktne informacije

Telefon: 025849912
GSM: 041 878 448
E-pošta: tic@razkrizje.si
Internet: http://www.razkrizje.si/

Facebook: Obišči stran

Naslov: Šafarsko 42, 9246 Razkrižje
Razkrižje – križpotje, ki združuje

Dobrodošli v Razkrižju

Razkriški kot je sicer manjša destinacija, vendar ima veliko različnih naravnih in drugih danostih, zato je je v letu 2019 Občina Razkrižje pridobila pridobljen znak Slovenia Green Destination Bronze.

Razkriški kot

Turistično ponudbo Razkriškega kota ustvarjajo navadni, preprosti ljudje, ta temelji na bogati kulturni in naravni dediščini, ohranjenih šegah, običajih in navadah, na kulinaričnih posebnostih, dobrih vinih, zanimivi pokrajini, ki na tem območju iz obmurskega sveta prehaja v vinorodni svet vzhodnih obronkov Slovenskih goric.

Prazgodovinska naselbina

Prazgodovinska naselbina na Razkrižju je živ prikaz, kako so naši predniki živeli pred 5500 leti. Spoznali boste, kako se je peklo v prapeči, obdelovalo zemljo s kamnitim ralom in izdelovalo kamnito orodje. Posebej zanimivo je v Razkrižju v času božiča, ko priredijo božično predstavo na prostem.

Ogled bisera naravne dediščine Ivanovega izvira

s prikazom ljudskih verovanj povezanih z izvirom in pokušino razkriških pogačic. Ivanov izvir je po ljudskem izročilu znan že iz davnih časov. Mnogi ljudje, še zlasti pa romarji verjamejo v zdravilno moč te izvirske vode, ki naj bi pomagala k dobremu vidu, odpravi golšavosti in splošnemu počutju.

Prikaz priprave in pokušine pra jedi RAZKRIŠKI MLINCI

in pokušina vina Vinske kraljice Martine XV. in vina Vinske kraljice Martine XVIII. Mlinci so dobili ime po mlinu, kjer je bilo moke in vode v obilici. Zaseko pa so mlinarji doma »ukradli«, saj takrat zaseke ni bilo v izobilju in so jo gospodinje skrivale. Članice Turistično narodopisnega društva Razkrižje, jih dandanes pripravijo na sleherni turistični in kulturni prireditvi, prav tako pa jih rade ponudijo tudi obiskovalcem Razkriškega kota.

Obiskovalcem pa poleg razkriških mlincev ponudimo tudi pokušino vina Vinske kraljice Martine XV. in vina Vinske kraljice Martine XVIII., katerega pridelujejo člani Turistično narodopisno društvo Razkrižje in so ga posvetili domačinkam, ki so bile imenovane za vinske kraljice ljutomersko-ormoških goric.

Ogled mejnih kamnov iz 17. in 18. stoletja

V letu 2012 je Občina Razkrižje s pomočjo Pokrajinskega muzeja Murska Sobota v okviru projekta EKOMUZEJ MURA zavarovala in uredila dva mejna kamna iz obdobja Avstro-Ogrske, ki razkrivata bogato zgodovino tega obdobja. Nahajata se na originalnih lokacijah nekdanje meje med kraljevino Ogrsko in nemškim cesarstvom. Oba mejna kamna sta zavedena v registru slovenske nepremične kulturne dediščine.

Ogled Romarske cerkve Sv. Janeza Nepomuka

Za mnoge prebivalce pomeni simbol prizadevanj za ohranitev maternega jezika, kajti šele leta 1994 je z dekretom Sv. sedeža v tej cerkvi uradni jezik postal slovenski.

Predstavitev mesta spopadov v obrambi slovenske samostojnosti in neodvisnosti

v zadnji slovenski vasici na Gibini, ob reki Muri in slovensko hrvaški meji.

Ogled Kovaškega muzeja s prikazom kovaške obrti in kolarske zbirke

V muzeju je na ogled kovaško orodje treh generacij, staro preko 200 let. Svojo zbirko so Horvatovi obogatili še s kolarskim muzejem (Anton Horvat, Razkrižje 16, telefonska številka: 02/589 10 72).

Ogled potočnega mlina, ki se nahaja tik ob izlivu reke Ščavnice v Muro na Gibini

Potočni mlin na Gibini stoji že več kot 200 let. Mlin stoji v dolinici tik ob izlivu reke Ščavnice v reko Muro. Sam mlin ima bogato zgodovino iz predvojnih, medvojnih in tudi povojnih časov. Deloval je tako, da so z zapornico preusmerili potok in voda je gnala mlinsko kolo. V letu 2012 je bila za stari potočni mlin nabavljena notranja oprema, mlinsko kolo, nameščen pa je bil mlinski kamen za delovanje na vodni pogon. V letu 2015 je bila obnovljena še zunanjost objekta in okolica.

Ogled razstave kulturne dediščine družine Gašparič: »šoštarskega« in »dimnikarskega« orodja ter prikaz zdenčarstva

V zbirkah je na ogled različno staro čevljarsko in dimnikarsko orodje s pokušino čevljarske in dimnikarske malice ter napitkov. Kontakt: afarsko 17, telefonska številka: 041 670 639 – Branko

Zdravilne energijske točke

Ob Ivanovem izviru in njegovi okolici vzdolž reke Ščavnice so radiestezisti in bioenergetiki našli 21, za človeško počutje ugodnih mest. Že po kratkem času zadrževanja na takšnem mestu, se sproščajo blokade in vzpostavljajo normalni pretoki energije. Po predhodnem dogovoru je možna tudi prisotnost in strokovna razlaga bioenergetika in radiestezista.

Ogled domače »žgajarnice« in degustacija žganja

Pri Makovčevih na Šafarskem kuhajo žganje na starodobni način iz najrazličnejših vrst sadja. Možnost nakupa 20 različnih sort žganja. Specialiteta: degustacija žganja na domačem kruhu. (Šafarsko 13, telefonska številka: 02/589 14 29)

Izposoja koles in opreme, vodeno kolesarjenje

Anglež Paul Wadkin s svojim podjetjem na Razkrižju Simply Cycling Slovenia (SCS) ponuja pestro izbiro izposoje koles in kolesarske opreme, kolesarskih počitnic, kolesarskih izletov, tekmovalnih in dobrodelnih voženj v prelepi neokrnjeni pokrajini Pomurja, regiji v severovzhodni Sloveniji in južni Avstriji. (Razkrižje 30, Telefon: 051 497 735, FB: Simply Cycling Slovenia)

Slovenska naravna kozmetika Thinktura,

ki jo je razvila Urška Rob, univ. dipl. ing. kemijske tehnologije, prihaja iz občine Razkrižje. Izdelki so sveži, sestavljeni iz visokokakovostnih in 100% naravnih sestavin ter pakirani v naravno embalažo s pridihom umetnosti.
Kozmetika Thinktura ni testirana na živalih, izdelana je v skladu z dobro proizvodno prakso in ima opravljene vse potrebne teste ter kozmetične certifikate. (Veščica 30 c, telefonska številka: 031 833 318, Facebook; Thinktura).

Sprehod po turistični pešpoti v Razkriškem kotu

Pešpot poteka od Ivanovega izvira na Šafarskem, mimo številni zdravilnih energijskih točk in redkih drevesnih sort, mimo prazgodovinske naselbine, najvišjega slapa v Pomurju, potočnega mlina, do izliva reke Ščavnice v Muro na Gibini. Ob reki Ščavnici in Muri, boste lahko videli tudi mesta, kjer je bober najbolj dejaven. Bober s svojo aktivnostjo v vodnih ekosistemih postaja ključna vrsta, ki izboljšuje habitate za vodni živi svet.

Sprehod po vinorodnem delu občine

V Občini Razkrižje imamo zraven obmurskih poti za rekreacijo ter ogleda kulturne in naravne ponudbe, možnost tudi obiska vinorodnega predela občine, ki nudi čudovite razglede in možnost obiska pridnih vinogradnikov. Sprehodite se lahko tudi občinskega
vinograda, kjer prostovoljci pridelujejo vino razkriških vinskih kraljic, ter domačije kjer se izvaja kmetijska dejavnost s socialno-družbeno povezavo.

Obisk Kmetije Fortner na Šafarskem,

kjer družina Fortner prideluje sadje in zelenjavo na človeku in okolju prijazen način. Po predhodni najavi imajo gostje možnost nakupa sezonskih pridelkov ter ogleda inovativnega samooskrbnega vrta, ki je bil narejen v okviru projekta Zdrav način življenja za vse (Šafarsko 19, telefonska številka: 02/589 15 07)

Obisk kmetije Žižek,

ki se nahaja v osrčju Razkriškega kota, v vasi Šafarsko. V ponudbi imajo odlična sortna vina ter različne sorte jabolk, vključene v ekološko pridelavo. Svojo ponudbo so dopolnili tudi z nasadom ameriških borovnic. V bližini prazgodovinske naselbine je družina Žižek zgradila čisto pravo zemljanko, ki si jo lahko ogledate, služi pa kot apartma za bivanje gostov. Napovedanim skupinam predstavijo domačijo pripravijo pokušino vin ter priložnostni prigrizek. (Šafarsko 10B, telefonska številka: 02/589 10 01).

Kmetija Čarička,

zanjo gospodar Emil, je pred časom dobil idejo, da bi iz bezgovih cvetov, ki ga veliko raste v neokrnjeni naravi ob reki Muri, poskusil izdelati kis, saj so pred tem za svoje potrebe že izdelovali bezgov sok. Po starem postopku so že prej pridelovali kis iz neškropljenih starih sort jabolk in sedaj še iz bezgovih cvetov, kar je njihova edinstvena ponudba. Čarička kis se ponaša tudi z BIO-certifikatom. Kmetija Čarička je za ekološki bezgov kis prejela nagrado za najbolj inovativni izdelek na 7. Agrobiznis konferenci februarja 2020. Od maja 2020 je možno dobiti tako Jabolčni kis kot ekološki BIO Bezgov kis, ne samo lokalno, ampak tudi v Mercatorjevih hipermarketih po celotni Sloveniji. (Veščica 12 b, telefonska številka: 068 609 501, E:caricka.kis@gmail.com, Facebook;
Čarička kis ).

Ogled zeliščnega vrta in »Zeliščne kuhinje«

Družina Tivadar iz Gibine izdeluje več vrst zeliščnih čajev, začimb, krem, žganja, likerjev,… Obiskovalcem zeliščnega vrta ponudijo sveže zeliščne namaze na domačem kruhu in čaje. (Gibina 48 A, telefonska številka: 031 258 262 – Janez)

Srnečeva domačija

Srnečeva domačija je popolnoma obnovljena a hkrati ohranjena kmečka hiša zadnjega gibinskega murskega mlinarja. Domačija ima lepo urejene prenočitvene in bivanjske zmogljivosti, kjer s pridihom sodobnega časa vsakdo lahko zaužije oddih na podeželju a hkrati doživi utrip domačnosti in gostoljubnosti v idiličnem in mir­nem okolju.

Turistična kmetija Dervarič

Turistična kmetija Dervarič se nahaja v idilični vasici Kopriva z lepim razgledom na pokrajino in s številni­mi možnostmi izletov in sprehodov v okolici. Ponujajo domače jedi prleško-prekmurske kulinarike, razne su­homesnate izdelke, izvrstno vino, domači jabolčni sok, bučno olje, kis, likerje in žganja. Posebnost kmetije pa so hladno stisnjena olja, ki v kombinaciji s hrano dajo le-tem dodatno vrednost, okus in aromo. Prav tako je možno vse izdelke kupiti in si tudi doma pričarati pr­leško-prekmursko doživetje. Za utrujene goste in le-te, ki bi radi ostali v teh prelepih krajih za dlje, pa so na voljo tri sobe.

Oljarna Gibina – ogled oljarne in pokušina bučnega olja

Zanimivo si je ogledati delo oljarja ter poskusiti njegove specialitete in odlično bučno olje. Oljarna Zanjkovič na Gibini deluje že od leta 1999, tradicija oljarstva v družini pa sega še dlje v preteklost. Edinstveno bučno olje (ali »štajersko zlato«) iz domačih prleških bučnic je vrhunski produkt oljarskih izkušenj naših dedov. Poseben postopek predelave le najkvalitetnejših vrst bučnega semena zagotavlja našemu olju poln okus, prijeten vonj in značilno barvo. Bučno olje ima mnogo zdravilnih učinkov za človeško telo in ponuja raznolike možnosti uporabe in kulinaričnih užitkov. Obiskovalec si lahko ogleda oljarno in postopek pridobivanja bučnega olja ter spozna delo oljarja, poskusi bučno olje s kruhom, bučna semena in ob tem spije kozarec domačega rdečega vina. Možen je nakup bučnega olja in bučnih semen. (Gibina 5, telefonska številka: 02/5891 226, GSM: 031 786 097; Facebook: Oljarna Gibina)

Vinogradništvo Sodec

Z vinogradništvom se ukvarjajo že 40 let. Vinograde obdelujejo na površini 4 ha in pridelujejo 6 različnih sort grozdja. Pridelajo deželno in kakovostno vino sort: Laški rizling, Šipon, Renski rizling, Sauvignon, Ru­meni muškat in Beli pinot.

Vinogradniška kmetija Krampač

Korenine vinogradniške kmetije Krampač iz Koprive segajo v prejšnje stoletje, saj so se z vinogradništvom ukvarjali že njihovi predniki. Pridelujejo vrhunska bela vina, v katerih se zrcali odnos do te najžlahtnejše ka­pljice, ki ga kakor vino samo poskušajo negovati na njegovi poti vse od vinograda preko kleti do steklenice in uporabnika. Vino zori v 190 let stari obokani vinski kleti. Pridelujejo suha, polsuha, polsladka in sladka vina ter tudi vina poznih trgatev, izborov in ledena vina. Vino dostavljajo po vsej Sloveniji, v prostoru za degustacijo vin, ki sprejme do 50 ljudi, pa po predho­dnem dogovoru ob degustaciji z veseljem postrežejo tudi vsakega obiskovalca.

Ponudba na stojnicah

Za napovedane skupine pripravimo ponudbo na stojnicah: spominke, vino, žganje, proizvode iz zelišč, sadje, zelenjavo, med, bučno olje…

 

Povabilo v Razkriški kot

 

DODATNE INFORMACIJE

Občina Razkrižje – TIC Razkrižje

Šafarsko 42, 9246 Razkrižje

Priporočamo - Razkrižje – križpotje, ki združuje